Bine ați venit la Hanul Lolelor!
​
Venit din negura timpurilor, din vremi precreÈ™tine, adus probabil prin secolul 12 de coloniÈ™tii saÈ™i, obiceiul lolelor a străbătut cu perseverență vremuri tulburi È™i vremuri de pace ca să ajungă până la noi.
Lolele sunt cele care ne dau speranÈ›a È™i forÈ›a în confruntarea cu iarna, parcă nesfârÈ™ită, ajutându-ne să o învingem, să întrevedem bucuria, lumina È™i izbânda primăverii. Veselia, jocul È™i năstruÈ™nicia lolelor ne scot din amorÈ›eala iernii, indiferent de vremea de afară È™i ne arată că există speranță È™i că tot ce e rău are un sfârÈ™it. Gălăgia, umorul, cântecele, măștile hazlii È™i cele înfricoșătoare, simbolurile, toate laolaltă, generează o manifestare dragă agniÈ›enilor, o tradiÈ›ie care înviorează peisajul cultural È™i imaginea orășelului nostru.
Chiar dacă cu întreruperi, chiar dacă cu modificări în simbolistică, lolele au fost mereu niÈ™te personaje dătătoare de speranță, niÈ™te apărătoare gălăgioase în faÈ›a răului, a întunericului. În istoria lolelor, atestate documentar în anii 1600 au fost perioade de mare intensitate È™i perioade în care au fost interzise, însă spiritul acestora a dăinuit chiar dacă s-a crezut că odată cu plecarea saÈ™ilor în Germania totul se va stinge È™i că frumosul obicei al lolelor va pleca cu ei.
În 2006, învățătorul clasei a IV-a, cu predare în limba germană, a Școlii „Georg Daniel Teutsch” din Agnita, Bogdan Pătru, a prezentat elevilor în cadrul unui proiect obiceiurile săseÈ™ti È™i a constatat, că niciunul dintre copii nu auzise de Fuga Lolelor. Vorbind elevilor despre obicei, una dintre eleve a amintit că bunicii ei deÈ›in un astfel de costum. Fata a adus costumul la È™coală, s-a îmbrăcat în el, iar „fuga” ei prin clasă a trezit învățătorului amintiri atât de plăcute, încât a început să caute È™i să confecÈ›ioneze costume cu elevii È™i părinÈ›ii lor, să se documenteze È™i, să organizeze împreună cu elevii o „colindă a lolelor” alergând pe la casele elevilor, unde familiile acestora i-au primit cu mare bucurie.
Întregul orășel a fost impresionat È™i entuziasmat de această revenire a lolelor. În aceasta casă, în care astăzi există Hanul Lolelor, casă în care a locuit învațătorul Bogdan Pătru, în anii 2006-2007, s-a semănat, a renăscut È™i a reînviat obiceiul „Fuga Lolelor” ce are loc în fiecare an din 2006 încoace. Bogdan Pătru È™i-a urmat un vis È™i a îndrăznit să spere că lolele, vor răzbate încă odată prin greutățile vremurilor È™i vor ieÈ™i la lumină. Și a reuÈ™it! Au îmbrăcat costumul de lolă de-a lungul anilor, din 2006 È™i pînă în prezent sute de agniÈ›eni, români sau saÈ™i, indiferent de etnie, pentru a se alătura ideii de speranță È™i bine, ce a răzbătut È™i în oraÈ™ul nostru. Ne dorim, toÈ›i, participanÈ›i sau spectatori să păstrăm acest obicei curat È™i autentic, în memoria saÈ™ilor aflaÈ›i departe de Agnita dar cu sufletul tot ”lole”.
Lolele sunt personaje îndrăzneÈ›e, ele-au avut curajul să înfrunte răul. Hanul Lolelor se naÈ™te din dorinÈ›a de a înfrunta, a lua la trântă È™i a învinge Pandemia Covid 19 ce a cuprins întreaga lume È™i zăboveÈ™te printre noi, peste rabdările noastre.
Hanul Lolelor este locul născut firesc, într-un oraÈ™ al lolelor. Este locul unde bucuria È™i veselia specifica lolelor se află la ele acasă.
Asa cum lolele împart È™i sunt întampinate cu gogoÈ™i È™i vin, tot astfel vă primim, dragi oaspeÈ›i È™i pe dumneavoastră, în Hanul Lolelor, cu voie bună, băuturi È™i bucate alese.
Hirräiiiii!