top of page

 

Bine ați venit la Hanul Lolelor!

Venit din negura timpurilor, din vremi precreștine, adus probabil prin secolul 12 de coloniștii sași, obiceiul lolelor a străbătut cu perseverență vremuri tulburi și vremuri de pace ca să ajungă până la noi.

Lolele sunt cele care ne dau speranța și forța în confruntarea cu iarna, parcă nesfârșită, ajutându-ne să o învingem, să întrevedem bucuria, lumina și izbânda primăverii. Veselia, jocul și năstrușnicia lolelor ne scot din amorțeala iernii, indiferent de vremea de afară și ne arată că există speranță și că tot ce e rău are un sfârșit. Gălăgia, umorul, cântecele, măștile hazlii și cele înfricoșătoare, simbolurile, toate laolaltă, generează o manifestare dragă agnițenilor, o tradiție care înviorează peisajul cultural și imaginea orășelului nostru.  

WhatsApp Image 2021-03-13 at 17.54.53.jp

Chiar dacă cu întreruperi, chiar dacă cu modificări în simbolistică, lolele au fost mereu niște personaje dătătoare de speranță, niște apărătoare gălăgioase în fața răului, a întunericului. În istoria lolelor,  atestate documentar în anii 1600 au fost perioade de mare intensitate și perioade în care au fost interzise, însă spiritul acestora a dăinuit chiar dacă s-a crezut că odată cu plecarea sașilor în Germania totul se va stinge și că frumosul obicei al lolelor va pleca cu ei.

 În 2006, învățătorul clasei a IV-a, cu predare în limba germană, a Școlii „Georg Daniel Teutsch” din Agnita, Bogdan Pătru, a prezentat elevilor în cadrul unui proiect obiceiurile săsești și a constatat, că niciunul dintre copii nu auzise de Fuga Lolelor. Vorbind elevilor despre obicei, una dintre eleve a amintit că bunicii ei dețin un astfel de costum. Fata a adus costumul la școală, s-a îmbrăcat în el, iar „fuga” ei prin clasă a trezit învățătorului amintiri atât de plăcute, încât a început să caute și să confecționeze costume cu elevii și părinții lor, să se documenteze și, să organizeze împreună cu elevii o „colindă a lolelor” alergând pe la casele elevilor, unde familiile acestora i-au primit cu mare bucurie.

WhatsApp Image 2021-03-14 at 20.40.26.jp

Întregul orășel a fost impresionat și entuziasmat de această revenire a lolelor. În aceasta casă, în care astăzi există Hanul Lolelor, casă în care a locuit învațătorul Bogdan Pătru, în anii 2006-2007, s-a semănat, a renăscut și a reînviat obiceiul „Fuga Lolelor” ce are loc în fiecare an din 2006 încoace. Bogdan Pătru și-a urmat un vis și a îndrăznit să spere că lolele, vor răzbate încă odată prin greutățile vremurilor și vor ieși la lumină. Și a reușit! Au îmbrăcat costumul de lolă de-a lungul anilor, din 2006 și pînă în prezent sute de agnițeni, români sau sași, indiferent de etnie, pentru a se alătura ideii de speranță și bine, ce a răzbătut și în orașul nostru. Ne dorim, toți, participanți sau spectatori să păstrăm acest obicei curat și autentic, în memoria sașilor aflați departe de Agnita dar cu sufletul tot ”lole”.

WhatsApp Image 2021-03-13 at 17.54.53 (2

 

 

Lolele sunt personaje îndrăznețe, ele-au avut curajul să înfrunte răul. Hanul Lolelor se naște din dorința de a înfrunta, a lua la trântă și a învinge Pandemia Covid 19 ce a cuprins întreaga lume și zăbovește printre noi, peste rabdările noastre.

Hanul Lolelor este locul născut firesc, într-un oraș al lolelor. Este locul unde bucuria și veselia specifica lolelor se află la ele acasă.

Asa cum lolele împart și sunt întampinate cu gogoși și vin, tot astfel vă primim, dragi oaspeți și pe dumneavoastră, în Hanul Lolelor, cu voie bună, băuturi și bucate alese.

Hirräiiiii!

WhatsApp Image 2021-03-14 at 20.40.25.jp
bottom of page